Minister-president Mark Rutte heeft geen aanwijzingen dat hij wordt afgeluisterd.
Dat zei hij donderdag in Brussel na onthullingen dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel mogelijk door de Amerikanen wordt afgeluisterd.
“Ik weet niet zeker of ik word afgeluisterd, maar ik heb geen aanwijzingen”, aldus de premier. Hij benadrukte dat het “zeer ernstig” is als de Amerikanen inderdaad de telefoon van Merkel aftappen. “Dit veroordeel ik scherp als het waar is.”
De premier sluit niet uit dat de affaire ter sprake komt op de Europese top die donderdagmiddag in Brussel begint. Hij verwacht geen besluiten.
Rutte benadrukte dat eerst alle feiten op tafel moeten liggen rond de mogelijke afluisterpraktijken door de Amerikaanse geheime dienst NSA. “Eerst de feiten, dan verstandige vervolgstappen zetten”, aldus Rutte. “Juist onder bondgenoten is het belangrijk om precies te weten wat er aan de hand is.”
Merkel mogelijk afgeluisterd door Amerikanen
De mobiele telefoon van bondskanselier Angela Merkel is mogelijk afgeluisterd door de Verenigde Staten, zei een woordvoerder van de Duitse regering woensdag. Duitsland heeft informatie binnengekregen die wijst op de afluisterpraktijken. Merkel heeft de Amerikaanse president Barack Obama gesproken en om "onmiddellijke en volledige'' opheldering gevraagd.
Volgens weekblad Der Spiegel, dat als eerste met het verhaal kwam, gaat het om het privémobieltje van Merkel. Mogelijk was de Duitse regeringsleider jarenlang het doelwit van de afluisterpraktijken.
Volgens haar woordvoerder heeft zij aan Obama duidelijk gemaakt dat zij het Amerikaanse handelen "volstrekt onaanvaardbaar'' vindt, als de berichten waar blijken te zijn. "Dit zou een zwaarwegende vertrouwensbreuk zijn. Dit soort praktijken moet onmiddellijk aan banden worden gelegd'', aldus haar woordvoerder.
De Duitse geheime dienst BND is de beschuldigingen nagegaan en vond de aanwijzingen serieus genoeg om Merkel er Obama mee te laten confronteren. Merkel heeft tegen Obama gezegd dat Duitsland in de toekomst een "duidelijke verdragsrechtelijke basis'' wil voor de activiteiten van geheime diensten en hun onderlinge samenwerking.
Een Amerikaanse regeringswoordvoerster zei desgevraagd tegen Der Spiegel: ,,De president heeft de kanselier verzekerd dat de Verenigde Staten haar communicatie niet monitoren en ook niet zullen monitoren.'' De zegsvrouw weigerde in te gaan op de vraag of dit ook geldt voor het verleden.
Europese Commissie wil actie
Na de jongste onthullingen over afluisterschandalen eist de Europese Commissie in Brussel concrete stappen van de EU-lidstaten. Europees Commissaris Viviane Reding (Justitie) roept de Europese leiders op maatregelen aan te kondigen op hun top die donderdagmiddag begint.
Concreet vraagt Reding de staatshoofden en regeringsleiders de weg vrij te maken voor de hervorming van de Europese privacyregels uit 1995, toen internet en mobiel telefoneren nog in de kinderschoenen stonden. ,,Wij hebben nu een grote Europese databescherming nodig tegen het grote afluisteren'', aldus Reding.
Databescherming moet voor iedereen gelden, benadrukte ze na onthullingen dat bondskanselier Merkel zou zijn afgeluisterd door de Amerikanen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl